Veel gestelde vragen

Hoe werkt een Kinetic horloge van Seiko?

Seiko Kinetic


In 1986 kwam Seiko met een nieuwe technologie, de kinetic. Een horloge dat door beweging zijn eigen energie kon opwekken en opslaan. De Kinetic is het eerste horloge dat door kinetische beweging de energie kan omzetten naar electronische energie. Door deze technologie beperk je het vervangen van de batterijen tot het minimum. 

Doordat het horloge zijn eigen energie opwekt en de energie opslaat op een soort accu heeft het een gangreserve van minimaal 3 tot 6 maanden. Zodra er nog een speciale chip in zit, bij de auto relay horloges, kan het horloge zelfs tot 4 jaar de energie opslaan.  

Mechanische horloges of Quartz horloges

Mechanisch horloge:

Een mechanisch horloge functioneert door middel van het klassieke 'opwindmechanisme'. Dit type horloge leek even op de achtergrond te raken door de komst van nieuwere technieken, maar is inmiddels bezig met een come-back. Het is raadzaam een mechanisch horloge iedere dag rond dezelfde tijd -bij voorkeur in de ochtend- op te winden.

Automatisch of zelfopwindbaar horloge:

Het automatische horloge windt zichzelf op door de beweging van de pols van de drager. De armbewegingen laten een gewichtje roteren waardoor een veer wordt opgewonden.

Kwartshorloge:

Kwartshorloges worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetische kristal en zorgt ervoor dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Kwartshorloges geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, één tot vijf jaar mee.

Chronograaf:

Een chronograaf geeft de tijd aan in tienden van een seconde. Chronografen worden gebruikt om snelheid, afstand of hoogte te meten. Er zijn speciale modellen voor piloten, astronauten, parachutisten en zelfs voor blinden. De meeste chronografen zijn water-, stof-, wind- en shockproof.

Analoog en digitaal:

De termen 'analoog' en 'digitaal' hebben betrekking op de wijze waarop een horloge de tijd weergeeft. Een horloge met wijzers wordt 'analoog' genoemd, een 'digitaal' horloge vertaalt de tijd in vier cijfers.

Kinetic

1. Het rotorgewicht Draait als gevolg van de beweging van arm en pols van de drager.

2. De Rotor Zet de beweging van het rotorgewicht via de raderen om in een magnetische lading. De rotor draait met een snelheid van maar liefst 100.000 toeren per minuut

3. Spoeldeel Zet de magnetische lading om in elektriciteit

4. Elektriciteit Opslag Unit (E.O.U.) Slaat een deel van de opgewekte elektriciteit op. Dit wordt gebruikt wanneer het horloge stil ligt. De opgeslagen elektriciteitsreserve kan variëren van 14 dagen tot 4 jaar. Bij minder dan 3 uur reserve waarschuwt de secondewijzer, door met twee stappen tegelijk te verspringen.

5. Elektronisch circuit. Regelt de opwekking en opslag van elektriciteit en aandrijving van het uurwerk d.m.v. een geavanceerde microchip(IC). In het circuit trilt een quartzkristal met de constante snelheid van 32.768 maal per seconde. Dit levert een zeer precies signaal, waardoor het uurwerk zeer accuraat loopt.

6. De stappenmotor Zet het precieze signaal gezonden door de chip om in een draaibeweging die via het raderwerk naar de wijzers wordt overgebracht.

7. De wijzers Bewegen op basis van de draaibeweging aangegeven door de stappenmotor.

Auto relay

Is een analoog quartz horloge uitgerust met een Kinetic uurwerk. Het genereert elektriciteit gebruik makend van de beweging van arm en pols, en slaat het op in de (E.O.U.) Electriciteits-Opslag-Unit. Dus het horloge heeft geen conventionele batterij die van tijd tot tijd vervangen dient te worden.

Auto Relay is een verbeterd uurwerk dat valt onder de KINETIC techniek. Kenmerkend is dat de Power Save- en de Auto Relay functie ervoor zorgen dat het horloge blijft lopen tot wel 4 jaar, mits volledig opgeladen. Zelfs wanneer het niet in gebruik is en niet meer wordt bijgeladen.

Power Save functie en Auto Relay Wanneer het horloge 3 dagen geen beweging waarneemt, stoppen de wijzers om elektriciteit te besparen. Het ingebouwde IC onthoudt de juiste tijd. Deze power save functie is ook handmatig in te schakelen om energie te besparen, bijvoorbeeld als u het horloge s' nachts niet draagt. Het ingebouwde IC zal de juiste tijd bewaren ondanks dat de wijzers niet meer lopen. Wanneer energie wordt gegenereerd doordat u het horloge enkele malen beweegt, zal de Auto Relay functie in werking treden en zullen de wijzers automatisch naar de juiste tijd terugkeren. Als het horloge volledig is opgeladen en de Power Save functie aan staat, zal de Auto Relay functie ervoor zorgen dat de juiste tijd voor ongeveer 4 jaar bewaard blijft. Het ingebouwde IC berekent de tijd in 24-uur, het maakt dus een onderscheid tussen voor de middag en na de middag. Het berekent echter niet de datum, deze moet u zelf, indien nodig, handmatig bijstellen.

Wat is precies waterdicht?

Waterdichtheid in de praktijk.

Gewone horloges horen niet onderwater
Horloges die zijn gemaakt voor normaal gebruik, zijn in principe niet geschikt om ermee onder water te gaan. Zowel mechanische als elektronische uurwerken bevatten namelijk een aantal belangrijke onderdelen die kunnen roesten. Roestschade wordt voornamelijk aangetroffen bij de kastopening van de gelijkzet- of opwindknop en onder de wijzerplaat.
Luxehorloges zijn vaak niet bestand tegen vocht Vooral de luxere horlogetypen, zoals die met extra platte kast, met gouden of zilveren kast, hebben vaak geen extra voorziening die het uurwerk beschermen tegen binnendringen van vocht. De zogenaamde luxere horloges moeten dus met gepaste zorg worden behandeld. Ter illustratie: men gaat ook niet de tennisbaan op met dure lakschoenen aan !

Wat is precies waterdicht?
Als een horlogekast op het achter- deksel een aanduiding draagt die aangeeft dat het horloge in enigerlei mate waterdicht is, dan betekend dit dat aan de kast voorzieningen zijn aangebracht die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht. Bij dergelijke horloges is het glas geperst in een kunstof pakking. Het achterdeksel en de eventuele losse glasrand zijn eveneens voorzien van een afdichting, net als het gelijkzetknopje ( de kroon) en eventuele andere knoppen (drukkers). Deze knoppen zijn gemonteerd op een as die door een buisje ( de tube ) loopt, dat uit de horlogekast steekt. In de knop bevindt zich een pakking die om de tube heen sluit. Bij enkele modellen bevindt deze afdichting zich inwendig in de doorlaat van de kast.

Hoe waterdicht is waterdicht?
De mate van waterdichtheid van horloges wordt veelal aangegeven door middel van symbolen of tekst. Zo treft men aanduidingen aan zoals waterresistant, waterproof, waterprotected en watersealed, al dan toevoegingen van druk- of diepte-eenheden zoals 3-5-10-20 Atm (of Bar) en 50-100-300-500 meter. Deze waarden zijn testnormen van de waterdruk waarmee de horlogekast in de fabriek is getest, bij kamertemperatuur. Ze houden geenszins in dat waterdichtheid van zo'n kast onder alle omstandigheden tot die waterdruk gegarandeerd kan worden.Hierover bestaan vele misverstanden.
Valkuil: Temperatuurverschillen Temperatuurverschillen vormen een verraderlijke factor die veel lekkages veroorzaakt bij zogenaamde waterdichte horloges. Een 'waterdichte' kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen, bijvoorbeeld , kan volkomen vollopen met water wanneer de gebruiker er op vakantie mee gaat zwemmen. Wanneer er met het horloge gedoucht wordt, is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van de hor logekast. Wanneer dit horloge echter wordt opgewarmd in een lekker tropisch zonnetje, kan de temperatuur van de kast wel oplopen tot wel 40 of 50 graden C Komt het horloge vervolgens plotseling in aanraking met water met een temperatuur van 20 tot 25 graden C dan krijgt de horlogekast een enorme klap door het relatief grote temperatuurverschil. Een kast die niet speciaal geconstrueerd is voor zulke omstandigheden, kan dan gaan lekken en vol water lopen.

De eerdergenoemde fabrieksaan- duidingen voor de mate van waterdichtheid van een horloge kunnen in de praktijk als volgt worden vertaald:,

3 Atm./ 30 meter ( ook wel waterresistant/watersealed): deze horloges zijn bestand tegen regen en spatwater.

5 Atm./ 50 meter ( ook wel waterproof ): deze horloges zijn geschikt om mee te douchen of zwemmen, mits geen grote temperatuurverschillen optreden. Zij zijn echter ongeschikt voor snorkelen en duiken met perslucht.

10 Atm./ 100 meter ( ook wel waterproof ): deze horloges zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport., zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Zij zijn echter ongeschikt voor torenspringen of duiken met perslucht. Opgepast moet worden voor grote temperatuurverschillen.

20 Atm./ 200 meter ( ook wel waterproof 20 atm. / divingproof ):
deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en duiken.

De aanduidingen waterresistant, waterproof etc. zijn niet eenduidig gedefinieerd en worden door elkaar heen gebruikt. Ze zeggen dus weinig of niets over de mate van waterdichtheid van een horloge en bieden geen enkele garantie.

Onderhoud van de waterdichtheid.
Waterdichtheid van horloges kan nooit onbeperkt worden gegarandeerd. Pakkingen slijten alleen al door het gebruik van de knoppen, en ook door het openen en sluiten van de kast bijvoorbeeld door het vervangen van de batterij. Pakkingen kunnen op termijn uitdrogen of verteren, dit laatste door zuren die in de transpiratie voorkomen en door blootstelling aan chloor- en zeewater.
het komt nogal eens voor dat de kroon of drukker een klap krijgt, vaak zonder dat de drager zich hiervan bewust is. Als de betreffende kroon of drukker hierdoor ontzet is ( hetgeen lang niet altijd zichtbaar is ) en niet meer precies op de kast aansluit kan dit tot lekkage leiden.

Speciale Duikershorloges Horloges die voor hobby-of (semi)professioneel duiken worden gebruikt dienen aan een testnorm van minimaal 15 atm te voldoen. Deze kasten kunnen hoge waterdruk en temperatuurschommelingen aan. De glazen zijn veel dikker, de kasten veel zwaarder en de afdichtingspakkingen zijn veel zwaarder uitgevoerd. Het achterdeksel is afgesloten met een schroefsluiting. De kroon, waarin zich meerdere afdichtingen bevinden, is veel groter dan bij andere horloges en dient na het bedieningsgebruik aan de kast te worden vastgeschroefd om een extra goede afsluiting te verkrijgen en het lekkagerisico van stoten te verkleinen.
Voor het garanderen van de waterdichtheid van deze horloges is regelmatig professionele zorg een eerste vereiste. Een minimaal jaarlijkse controle is hiertoe noodzakelijk.

Condensvorming.
Ook bij goed afgesloten waterdichte horlogekasten is het mogelijk dat er condens optreedt aan de binnenkant van het glas. Dit betekent niet dat het horloge lek is; condens kan namelijk ook ontstaan wanneer het horloge plotseling afkoelt. Het vocht dat zich in de lucht in de horlogekast bevindt, kan dan condenseren en een lichte waas vormen aan de binnenzijde van het glas. Zodra het glas weer op temperatuur is gekomen, zal dit waasje vanzelf weer verdwijnen. Is er echter sprake van dikke druppels aan het glas, dan is de kast niet goed waterdicht. Om roestschade aan het uurwerk te voorkomen, moet daar - liefst snel - iets aan gedaan worden.

Wat valt er onder de garantie?

De horloges die u bij watchmybusiness.nl koopt hebben allemaal een garantie van 2 jaar na aankoop. Als uw horloge binnen de garantieperiode defect raakt dan kunt u het horloge naar ons opsturen. Wij zullen ervoor zorgen dat uw horloge wordt gerepareerd en als dat niet meer mogelijk is zult u van ons een heel nieuw exemplaar toegestuurd krijgen.

Voorkom dat er stof en vocht in uw horloge komt. Zorg daarom er altijd voor dat de kroon gesloten is nadat u de tijd heeft verzet. Een lederen band kan sneller slijten doordat het veel in aanraking met vocht komt. Let daar goed op.

Wat niet onder garantie valt:

· Glas

· Band

· Batterijen

· Kroon/stift